Amsterdam

CBRE Global Investors verduurzaamt 280.000 M2 met BREEAM-NL In-Use

13 Feb 2019

press-release_972x1296
CBRE Global Investors heeft namens haar investeerders in de CBRE Dutch High Street Club circa 280.000 m2 winkeloppervlakte in één keer gecertificeerd door middel van de BREEAM-NL In-Use portfolio aanpak. Dit betreft de grootste portefeuille tot nu toe die in één keer is gecertificeerd.

De gecertificeerde portefeuille wordt door CBRE Global Investors beheerd voor vier institutionele investeerders waaronder het CBRE Dutch Retail Fund. De portefeuille bestaat uit iconische panden in de grote steden, waaronder vijf gebouwen van de Bijenkorf in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Maastricht, alsook tien filialen van HEMA op hoofdwinkelstraten. De portefeuille omvat een groot aantal monumentale panden, zoals het oudste pand in de portefeuille (Grote Staat 16 te Maastricht) dat dateert uit 1751. Begin 2018 zijn voor de gehele winkelportefeuille energielabels verkregen, met gemiddeld een A-label.

De portefeuille is op meerdere duurzaamheidsaspecten beoordeeld en heeft een gemiddelde score “Good’ gekregen. De BREEAM in Use certificaten zullen worden gebruikt als startpunt van de verdere verduurzaming.

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) is verheugd met de gekozen aanpak van CBRE Global Investors: “Dat in een relatief korte tijd zo’n groot oppervlakte is gecertificeerd is een bijzondere prestatie. Deze aanpak is een goed voorbeeld hoe een grote vastgoed portefeuille op structurele wijze kan worden verduurzaamd.”

Martijn Vlasveld, portfolio manager van de CBRE Dutch High Street Club: “Duurzaamheid is voor onze investeerders en voor ons van groot belang. De BREEAM-NL certificering is het begin. Wij hebben vergaande verbeterplannen om de bestaande portefeuille verder te verduurzamen”.

Ramon de Kok, directeur HR: “De Bijenkorf hecht veel waarde aan duurzaam ondernemen. Wij willen een positieve verandering teweegbrengen voor mens, dier en milieu. Wij zijn verheugd met dit BREEAM certificaat. Hierbij waren de wijze waarop wij omgaan met afvalscheiding en koudemiddelen gebruik, ook van groot belang. Dit certificaat zien wij als een stap in onze strategie om verder te verduurzamen.”

W4Y Adviseurs heeft de hele portefeuille als BREEAM In Use Expert beoordeeld met inbreng van property managers CBRE en Cushman & Wakefield. DuurzaamheidsCertificering heeft als assessor de audit uitgevoerd.

De volgende link betreft een video met de overhandiging van het certificaat, alsook korte interviews met alle betrokken partijen: https://youtu.be/QlaMDJVJxy4

Over CBRE Global Investors
CBRE Global Investors is een toonaangevende, wereldwijde, vastgoed vermogensbeheerder met USD 104,5 miljard* in vermogen onder beheer. Onze organisatie beheert investeringsprogramma’s over het gehele risico/ rendement spectrum voor beleggers wereldwijd.

Het CBRE Global Investors EMEA platform, met EUR 34,2 miljard* aan vermogen onder beheer, is één van de grootste en meest gediversifieerde vastgoedvermogensbeheerders. Het platform heeft 14 kantoren in 14 landen en beheert beleggingen in 18 landen in heel Europa. In Europa beheren wij diverse programma’s, waaronder Core / Core + en Value-Added strategieën via separate accounts en beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoed beleggingsfondsen in het Verenigd Koninkrijk, West- en Zuid-Europa, Centraal-Oost-Europa en de Scandinavische landen.

CBRE Global Investors is een onafhankelijk opererend onderdeel van CBRE Group, Inc (NYSE: CBRE). Het maakt gebruik van de research- , investment sourcing capaciteiten en andere middelen van ‘s werelds grootste, full-service commercieel vastgoedservices bedrijf ten behoeve van haar beleggers. Meer informatie over CBRE Global Investors kunt u vinden op onze website: www.cbreglobalinvestors.com.

Dit materiaal mag niet worden verspreid in enig rechtsgebied waarin het illegaal is om dat te doen. De informatie in dit document vormt geen aanbod tot verkoop, of een uitnodiging tot het doen van een aanbod om effecten te kopen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. *Assets under management (AUM) as per Q3 2018, refers to the fair market value of real estate-related assets with respect to which CBRE Global Investors provides, on a global basis, oversight, investment management services and other advice, and which generally consist of investments in real estate; equity in funds and joint ventures; securities portfolios; operating companies and real estate-related loans. This AUM is intended principally to reflect the extent of CBRE Global Investors’ presence in the global real estate market, and its calculation of AUM may differ from the calculations of other asset managers.

Over Dutch Green Building Council
Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is een onafhankelijke maatschappelijke netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen. De onafhankelijke stichting is in 2008 opgericht op initiatief van de markt en telt bijna 400 participanten. Allemaal ondersteunen ze de missie van DGBC: het verduurzamen van de gebouwde omgeving. DGBC brengt organisaties met elkaar in contact, laat ze samenwerken aan verduurzaming en spoort hen aan een voorbeeld te zijn voor andere partijen. Daarnaast is DGBC ontwikkelaar en beheerder van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL, een methodiek waarmee de afgelopen periode al bijna 10.000.000 vierkante meter vastgoedoppervlak is verduurzaamd. Voor woningen is DGBC Woonmerk ontwikkeld. Deze online tool geeft een volledig en integraal beeld van de duurzaamheidsprestatie van een woning.